Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Książka Kucharska: Suszone grzyby - jak je wykorzystać?

Wigilijna zupa grzybowa Danusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć zupy grzybowej.

Wigilijna zupa grzybowa Danusi

Składniki:

Wigilijna zupa grzybowa Danusi

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijna zupa grzybowa Danusi
Grzyby namoczyć w 1,5 l zimnej wodzie,odstawić. Warzywa obrać,opłukać. Następnie grzyby pokroić w paski ,przełożyć do garnka,zalać tą wodą w której moczyły się grzyby,gotować kilka minut. Do wywaru grzybowego dodać włoszczyznę w całości , pieprz w ziarnach,gotować do miękkości warzyw. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na oleju,dodać do wywaru. Warzywa wyjąć z zupy,śmietanę rozprowadzić gorącym wywarem grzybowym,wlać do gotującego wywaru,zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę z kluseczkami lanymi