Sposób przygotowania:
Wigilijne uszka z grzybami do barszczu
Ciasto: Mąkę z solą przesiać do miski, dodać do tego roztopione masło, żółtko i dokładnie wymieszać. Na koniec stopniowo wlewać gorącą wodę. Ciasto wyrabiać, ma być miękkie i mieć konsystencję podobną jak na pierogi. Kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Farsz: Ugotowane suszone grzyby (wyjęte z zupy) pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanej oliwie na patelni. Dodać do cebuli pokrojone grzyby i chwilę smażyć całość. Doprawić farsz do smaku solą, pieprzem, dodać bułkę tartą, aby wchłonęła nadmiar wilgoci z grzybów. Farsz powinien być raczej suchy. Odstawić do ostudzenia.
Schłodzone ciasto podzielić na części, kolejno każdą część rozwałkować na dość cienki placek na delikatnie podsypanej mąką stolnicy. Placek pokroić na kwadraty o wymiarach 4 cm na 4 cm. Na każdy kwadracik nałożyć małą ilość farszu. Brać każdy kwadrat z nadzieniem i składać po przekątnej na pół w trójkącik, skleić dokładnie palcami brzegi i połączyć dwa przeciwległe rożki ciasta. Uszka układać na desce na ściereczce. Wkładam uszka partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotować aż do wypłynięcia. Od tego momentu gotować je jeszcze 2 minuty, po czym wyjąć uszka łyżką cedzakową i podawać z czerwonym barszczem.
Schłodzone ciasto podzielić na części, kolejno każdą część rozwałkować na dość cienki placek na delikatnie podsypanej mąką stolnicy. Placek pokroić na kwadraty o wymiarach 4 cm na 4 cm. Na każdy kwadracik nałożyć małą ilość farszu. Brać każdy kwadrat z nadzieniem i składać po przekątnej na pół w trójkącik, skleić dokładnie palcami brzegi i połączyć dwa przeciwległe rożki ciasta. Uszka układać na desce na ściereczce. Wkładam uszka partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotować aż do wypłynięcia. Od tego momentu gotować je jeszcze 2 minuty, po czym wyjąć uszka łyżką cedzakową i podawać z czerwonym barszczem.
ilka222