Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Wigilijny bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Coś innego na stół Wigilijny.

Wigilijny bigos

Składniki:

Wigilijny bigos

 

  • 1 słoik kiszonej kapusty,
  • 1/2główki świeżej kapusty,
  • 1 paczka soi,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 40dag.pieczarek,
  • 1/2 paczki suszonych śliwek,
  • 1/2słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • sos sojowy,
  • olej do smażenia,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • vegeta,
  • majeranek,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wigilijny bigos
Kapustę kiszoną pokroić i obgotować,do drugiego garnka włożyć poszatkowaną białą kapustę,listki laurowe,ziele angielskie i odrobinę vegety,zalać wrzątkiem tak aby kapusta była przykryta i gotować ok.20min.,po czym dodać ją do ugotowanej kiszonej kapusty i wymieszać.Cebulę pokroić w piórka,czosnek i pieczarki w plasterki.Cebulę podsmażyć na oleju,po chwili dodać do niej czosnek i pieczarki,obficie zalać sosem sojowym i smażyć do zbrązowienia się pieczarek.Następnie dodać je do ugotowanych kapust,wymieszać i dodać pokrojone w paseczki suszone śliwki,przecier pomidorowy i majeranek.Soję ugotować wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem vegety,dodać do bigosu,doprawić do smaku i całość zagotować.