Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Wilgotne usta Zośka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Efektowne wyglądające ciasto z kremem i kwaskowatym dżemem Ciasto nie jest za słodkie więc nie jest mulące.

Wilgotne usta Zośka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wilgotne usta Zośka

 

 

 

  • Oraz:
  • 2 opakowania okrągłych biszkoptów ( ok.220g)
  • 450ml dżemu np wiśniowego
  • 2-3 łyżki przegotowanej wody
  • 1 galaretka np wiśniowa
  • herbatniki

Sposób przygotowania:

Wilgotne usta Zośka
Okrągłe biszkopty przełożyć dżemem docisnąć i ułożyć jedno obok drugiego w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Kakao, margarynę, cukier i mleko rozpuścić ,gotować chwilę aby nie było grudek . Ostudzić. Do zimnej masy kakaowej dodać 1 jajko , 5 żółtek , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli i wymieszać z ciastem. Delikatnie wyłożyć na biszkopty aby ich nie porozwalać . Ciasto pieczemy ok 40 minut w temp 180 stopni i studzimy. Gdy ciasto ostygnie dżem rozmieszać z wodą i posmarować wierzch ciasta. Krem: Część mleka zagotować z cukrem w reszcie rozmieszać mąki ,żółtka i wlać do gotującego się mleka mieszać aż powstanie gęsty budyń. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć dodać zimny budyń.Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Przełożenie: Połowę kremu wykładamy na biszkopt nie wyrównując go na krem kładziemy lekko tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki aż stężeje. Wyłożyć resztę masy poukładać herbatniki(niekoniecznie) i polać polewą.
Wilgotne usta Zośka
Okrągłe biszkopty przełożyć dżemem docisnąć i ułożyć jedno obok drugiego w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wilgotne usta Zośka
Ciasto delikatnie wyłożyć na biszkopty aby ich nie porozwalać . Upiec
Wilgotne usta Zośka
Gdy ciasto ostygnie dżem rozmieszać z wodą i posmarować wierzch ciasta.
Wilgotne usta Zośka
Połowę kremu wykładamy na biszkopt nie wyrównując go na krem kładziemy lekko tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki aż stężeje. Wyłożyć resztę masy poukładać herbatniki(niekoniecznie) i polać polewą.