mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Wiosenna potrawka warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Może nie ta pora roku, ale na wspomnienie wiosny danie jest idealne.

Wiosenna potrawka warzywna

Składniki:

Wiosenna potrawka warzywna

 

  • 2łyżki oliwy z oliwek
  • 8 cebulek perłowych
  • 2 łoygi selera
  • 220g marchewki
  • 300g ziemniaków
  • 4 szkl bulionu warzywnego
  • 3 szkl białej fasoli z puszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 szkl mrożonego bobu
  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna potrawka warzywna
Bób rozmrozić. Cebulki perłowe oczyścić, opłukać i pokroić na połówki. Selera oczyścić, umyć i pokroić na plasterki. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w grube plasterki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na małe cząstki. Fasolę osączyć z zalewy i opłukać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, seler, marchewkę i ziemniaki. Smażyć 5minut. Wlać bulion, dodać fasolę i sos sojowy, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować 12minut. Dodać bób, doprawić solą i pieprzem, gotować 3minuty. Kapustę poszatkować bez głąbu. Dodać do potrawki, gotować 5minut. Mąkę kukurydzianą zmiksować z 2 łyżkami wody, dodać do potrawki, dokładnie wymieszać. Gotować 5 minut ciągle mieszając.Zdjąć z ognia i podawać.

Tagi:

sosy