Sposób przygotowania:
Wiosenny łosoś na parze w towarzystwie warzyw
Łososia dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą a następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Oprószyć po obu stronach solą i świeżo zmielonym pieprzem, a także rozmarynem. Rybę skropić sokiem z cytryny, ułożyć na nią pół łyżeczki masła oraz duży ząbek czosnku (koniecznie w łupince). Rybę ułożyć na sitku do gotowania na parze razem z bukietem warzyw (można również pokusić się o zapiekanie w piekarniku lub opcja dla leniuchów - udusić go na patelni w folii aluminiowej). W międzyczasie ugotować ryż według upodobań, można do niego dodać odrobinę curry, wtedy uzyskamy lekko żółtawy kolor ryżu. Dla urozmaicenia smaku warzyw, można przygotować sos czosnkowy na bazie jogurtu lub beszamelowy i skropić nim warzywa. Gotową już potrawę delikatnie posypać pokrojoną w drobną kosteczkę mozarellą oraz udekorować gałązką koperku. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić na małym ogniu, połączyć z mąką, dodawać powoli mleko energicznie mieszając. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia, podawać od razu. Smacznego
zewa
Domisia
masz jakiś problem?
zewa
Może trochę grzeczniej ? Piszesz w przepisie o sosie beszamelowym a na zdjęciu go nie ma. Stad moje pytanie o sos. Wypadałoby odpowiedzieć a nie się unosić.
kołczu
Domisia napisał(a):