Wiosna wiosna , wiosna ach to Ty :)

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wiosna jedzie :) Po długiej przerwie wracam do kucharzenia :)

Wiosna wiosna , wiosna ach to Ty :)

Składniki:

Wiosna wiosna , wiosna ach to Ty :)

 

  • 4 kotleciki schabowe bez kości ( po 1cm grubości )
  • cała biała cebula
  • kostka mięsna ( np.Winiary )
  • pieprz czarny
  • sól
  • mąka z pełnego przemiału
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • dwie łyżki masła
  • do podania z ziemniakami młodymi
  • plus kostka smażona cebulka ( knorr )
  • mizeria :
  • jogurt grecki 200 gram
  • pół ogórka zielonego długiego
  • około 5 rzodkiewek
  • sól
  • pieprz
  • koperek zielony świeży łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Wiosna wiosna , wiosna ach to Ty :)
Zaczynamy od umycia schabu , osuszenia go ręcznikiem kuchennym papierowym , każdy z plasterków rozbijamy tłuczkiem z obu stron , solimy i pieprzymy i obtaczamy w mące z pełnego przemiału. Smażymy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła z obu stron aż schab się zarumieni , następnie przekładamy go do garnka , a na oliwę wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulkę , podsmażamy przez chwilę , a następnie przekładamy do schabu razem z tłuszczykiem.Zalewamy wodą i dodajemy kostkę mięsną , dusimy na średnim gazie około 45 minut , na końcu sosik możemy zagęścić mąką z pełnego przemiału czyli bierzemy około 3 łyżeczek mąki , mieszamy z wodą letnią w małej szklaneczce tak aby nie było grudek i następnie dodajemy do naszego mięska. Ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie , obrane , a na gotowe ziemniaczki kruszymy kostkę smażonej cebulki.Mizeria jest prosta : warzywa myjemy , kroimy drobno w plasterki , solimy odrobinę , odstawiamy i czekamy aż woda wycieknie z ogórków - odsączamy , a następnie mieszamy z jogurtem i pieprzem.Dekorujemy koperkiem drobno posiekanym.Smacznego

Tagi:

beza bezy