gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Wiśniowiec z masą cytrynową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasta amoniakowe przekładane dwoma masami wiśniową i pianką cytrynową. Bardzo smaczne połączenie smakowe polecam na różne przyjęcia.

Wiśniowiec z masą cytrynową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiśniowiec z masą cytrynową

 

 

  • Masa wiśniowa
  • 1 litrowy słoik kompotu z wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe

 

  • Masa cytrynowa
  • 1 śmietana śnieżka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 galaretka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowiec z masą cytrynową
Ciasto - margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, cukier waniliowy, mąkę, proszek i amoniak. Na koniec dodać pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 część - jedną zostawiamy białą - do drugiej i trzeciej dodajemy po łyżce kakao. Każde ciasto pieczemy osobno przez 20 minut w temperaturze 170. Masa wiśniowa - Przecedzić kompot, wiśnie wydrylować. Kompot uzupełnić wodą do 3/4 wysokości, zagotować i rozpuścić galaretki. Na koniec wmieszać wiśnie. Masa cytrynowa - Ubijamy śnieżkę z mlekiem, dodajemy rozpuszczoną w 1/2 szklance wody tężejącą galaretkę. Przełożenie ciasta Ciemne ciasto - tężejąca masa wiśniowa - ciasto jasne - masa cytrynowa - ciasto ciemne - polewa
Wiśniowiec z masą cytrynową
Pieczemy trzy ciasta 2 ciemne jedno jasne
Wiśniowiec z masą cytrynową
Mieszamy rozpuszczone galaretki z wiśniami
Wiśniowiec z masą cytrynową
Na jasne ciasto wykłądamy tężejącą masę cytrynową
Wiśniowiec z masą cytrynową
Wierzch ciasta wylewamy polewę można posypać posypką