goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Wiśniowiec 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto wyszło przepyszne, w tym roku pierwszy raz robiłam je na święta

Wiśniowiec 2 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wiśniowiec 2

 

  • Ciasto:
  • margaryna 25 dag
  • cukier puder 25 dag
  • mąka pszenna 30 dag
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jaja 5
  • kakao 2 płaskie łyżki
  • 2 małe słoiki wiśni smażonych posypanych cukrem pudrem

 

 

  • Masa śmietankowa:
  • śmietany kremówka 1/2 l
  • cukier puder 2 łyżki
  • żelatyna 1 łyżeczka
  • woda1/4 szklanki
  • galaretka czerwona 1 opakowanie

 

  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Wiśniowiec 2
Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu delikatnie wmieszać pianę z ubitych białek. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Przelewamy je na blaszkę, a na nie ciasto jasne.na wierzch równomiernie rozkładamy wiśnie. Pieczemy. Krem budyniowy: Z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru,cukru waniliowego, żółtek gotuejmy budyń. Masło ucieramy, dodajemy przestudzony budyń. Masa śmietankowa: Żelatynę i galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklance wody. Śmietanę ubijemy z cukrem, stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. Przedkładamy: ciasto z wiśniami-masa śmietankowa-krem budyniowy-polewa.
Wiśniowiec 2
Ciasto przekładamy: spód ciasto wiśniowe, masa śmietankowa, krem i polewa