bigos2806

bigos2806

Kucharz
[Przepisów: 13]

Włoskie słońce- krem iście pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kremowa zupa z pomidorów to wyrafinowane połączenie prawdziwie włoskich smaków. Wyśmienicie smakuje i rozgrzewa jak włoskie słońce :)

Włoskie słońce- krem iście pomidorowy

Składniki:

Włoskie słońce- krem iście pomidorowy

 

  • 200g chudego schabu
  • 1kg pomidorów
  • pomidory krojone z oregano i bazylią `pudliszki` 200g
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 12-13 kromek pszennego chleba
  • mix do zup i sosów `danone` 18% duży kubek
  • śmietanka do ubijania i zup 30% duży kubek
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • grzanki

Sposób przygotowania:

Włoskie słońce- krem iście pomidorowy

  • Do wykonania kremu będzie nam potrzebny blender.

  • 1. Wlać do garnka 1,5l wody, pokroić schab w kostkę, wrzucić do wody i zagotować.

  • 2. Pomidory sparzyć, pozbawić skórki, pokroić w kostkę. Chleb porwać na małe kawałki.

  • 3. Kostki rosołowe wrzucić do gotującego się mięsnego wywaru, zmniejszyć ogień i przegotować.

  • 4. Umyć bazylię, odłożyć gałązkę do dekoracji, resztę związać nitką i wrzucić do wywaru. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

  • 5. Dodać do gotującego się bulionu pokrojone pomidory, pomidory 'pudliszki', chleb, czosnek oraz 3-4 łyżki oliwy. Przegotować. 

  • 6. Wyłowić bazylię. Zupę dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • 7. W osobnej misce połączyć 4 łyżki miksu śmietanowego 18% "danone" i 10 łyżek śmietanki 30%.

  • 8. Wylać chochlą na środek talerza krem pomidorowy, następnie w środek kremu delikatnie polać śmietanę. Kiedy się trochę rozejdzie i powstaną dwa okręgi, na środek ponownie wlać krem w ten sam sposób,

  • 9. Zrobić 'promienie słońca' przeciągając łyżką lub wykałaczką krem ze śmietaną od środka do zewnątrz. 9. Na środek położyć listek bazylii i ozdobić talerz kropelkami ze śmietany.


Podawać z grzankami. SMACZNEGO!!!!