Sposób przygotowania:
Wołowa polędwica
Z oliwy, octu, miodu, musztardy, pieprzu i skórki z cytryny przygotowujemy marynatę, którą zalewamy dokładnie oczyszczoną polędwicę. Czosnek kroimy w cienkie talarki, cebulę w ćwiartki talarków i dodajemy do mięsa wraz z tymiankiem, liściami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym, dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny (kilka razy w tym czasie mieszamy). Po upływie tego czasu samą polędwicę podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Po około 10- 15 minutach dodajemy warzywa wraz z marynatą oraz odrobinę wody i dusimy 5-10 minut, po czym dorzucamy obrane i pokrojone w 16 winne jabłko. Dusimy dalej, a gdy jabłka będą już miękkie, solimy mięso. Gotową polędwicę kroimy w plastry tuż przed podaniem.