SUPERPRZEPIS

Wołowina na dziko z leśnymi grzybami

  • 4
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Wołowina na dziko z leśnymi grzybami Więcej zdjęć (5)

W książce Piotra Galińskiego "Taniec z garami" podpatrzyłam przepis na gulasz z dzika. Z braku dziczyzny podebrałam mojemu kotu wołowinkę i przygotowałam tą pychotkę. Może nie wygląda, ale gwarantuję - palce lizać :) A kot się nie obraził :)

Składniki:

Wołowina na dziko z leśnymi grzybami

 

  • 1 kg wołowiny – u mnie rozbratel
  • MARYNATA:
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki octu winnego
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • mała cebula nabita dwoma goździkami
  • świeżo mielony pieprz
  • PONADTO:
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag pokrojonych grzybów leśnych – u mnie mrożone podgrzybki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • suszony tymianek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wołowina na dziko z leśnymi grzybami
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, umieścić w pojemniku, dodać wszystkie składniki marynaty, wymieszać, pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Grzyby wrzucić do rondelka i podgrzewać aż się rozmrożą, dodać masło, wymieszać i poddusić. Mięso dokładnie osączyć z marynaty i mocno obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać podduszone grzyby, suszony tymianek i pieprz. Dusić razem do miękkości mięsa, często mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec dodać wino i kremówkę, doprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze pieprzem. Podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką, np. z marchewki.
Wołowina na dziko z leśnymi grzybami
Mięso wymieszać ze składnikami marynaty.
Wołowina na dziko z leśnymi grzybami
Kawałki mięsa dokładnie i na rumiano obsmażyć na oleju.
Wołowina na dziko z leśnymi grzybami
Do rozmrożonych grzybów dodać masło i poddusić je.
Wołowina na dziko z leśnymi grzybami
Na koniec dodać wino i kremówkę i przyprawić do smaku.