andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Wołowina po burgundzku

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Wyśmienite danie z kuchni Francuskiej ,które serwuje swojej rodzinie na specjalne okazje.

Wołowina po burgundzku

Składniki:

Wołowina po burgundzku

 

  • 1,5 wołowiny bez kosci
  • 4 marchewki
  • 70dag. cebulki dymki
  • 70dag. malutkich pieczarek
  • pęczek natki pietruszki
  • 2-3 zabki czosnku
  • 3-4 łyzeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyzki masła klarowanego+ trochę oleju
  • pół litra czerwonego wina wytrawnego np. burgunda
  • 1 łyzka maki
  • 2-3 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 4 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania:

Wołowina po burgundzku
Wołowinkę umyć i osuszyć ,pokroić na wieksze kawałki -mniej więcej 4 na 4cm. Roztopić tłuszcz na wiekszej patelni ja mieszam masło z olejem, na wrzący tłuszcz wkładamy kawałki mięska -wkładamy je partiami ,żeby sie usmazyło na rumiano ( jezeli włożymy całe mięso od razu to nam sie nie usmaży a zagotuje) ,pod koniec smazenia solimy i pieprzymy. Cebulkę obieramy ze skórki ,pieczarki myjemy równiez obieramy , marchewkę obieramy i kroimy na duze plastry ok 5cm. Usmazone mieso wyjmujemy z tłuszczu i wkładamy do garnka ( najlepiej jak to by był teflonowy garnek ), mieso oprószamy mąką . Na tej samej patelni i na tym samym tłuszczu (mozna dodać troche masła) smazymy w całosci cebulkę i pieczarki oraz pokrojona marchew tak około 10min. dodajemy przeciśniety przez praske czosnek ,nastepnie wyjmujemy cebulki i odkładamy na talerz(włozymy je ponownie pół godziny przed końcem gotowania) Do garnka z mięsem dodajemy pozostałe warzywa , a na patelnie gdzie sie smażyły wlewamy wino tak do odparowania, przelewamy wino do warzyw z miesem, dolewamy również bulionu tak żeby nam wszystko zakryło ( pozostały bulion dodamy w trakcie gotowania) ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,tymianek, 3 gałazki natki pietruszki i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy i gotujemy wszystko na wolnym ogniu ,około 3 godzin, po tym czasie wkładamy nasze cebulki i jeszcze pół godzinki gotujemy wszystko razem ,smakujemy i doprawiamy do swojego smaku pieprzem i solą. Siekamy pozostała natkę pietruszki i posypujemy nasze danie.SMACZNEGO!