Sposób przygotowania:
Wołowina po burgundzku
Wołowinkę umyć i osuszyć ,pokroić na wieksze kawałki -mniej więcej 4 na 4cm. Roztopić tłuszcz na wiekszej patelni ja mieszam masło z olejem, na wrzący tłuszcz wkładamy kawałki mięska -wkładamy je partiami ,żeby sie usmazyło na rumiano ( jezeli włożymy całe mięso od razu to nam sie nie usmaży a zagotuje) ,pod koniec smazenia solimy i pieprzymy. Cebulkę obieramy ze skórki ,pieczarki myjemy równiez obieramy , marchewkę obieramy i kroimy na duze plastry ok 5cm. Usmazone mieso wyjmujemy z tłuszczu i wkładamy do garnka ( najlepiej jak to by był teflonowy garnek ), mieso oprószamy mąką . Na tej samej patelni i na tym samym tłuszczu (mozna dodać troche masła) smazymy w całosci cebulkę i pieczarki oraz pokrojona marchew tak około 10min. dodajemy przeciśniety przez praske czosnek ,nastepnie wyjmujemy cebulki i odkładamy na talerz(włozymy je ponownie pół godziny przed końcem gotowania) Do garnka z mięsem dodajemy pozostałe warzywa , a na patelnie gdzie sie smażyły wlewamy wino tak do odparowania, przelewamy wino do warzyw z miesem, dolewamy również bulionu tak żeby nam wszystko zakryło ( pozostały bulion dodamy w trakcie gotowania) ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,tymianek, 3 gałazki natki pietruszki i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy i gotujemy wszystko na wolnym ogniu ,około 3 godzin, po tym czasie wkładamy nasze cebulki i jeszcze pół godzinki gotujemy wszystko razem ,smakujemy i doprawiamy do swojego smaku pieprzem i solą. Siekamy pozostała natkę pietruszki i posypujemy nasze danie.SMACZNEGO!
Sarenka
andzia67
Wokalista
Zjadł bym z pół takiego naraz !
Wiola 1978
Luśka
Natala1210
evita0007
Danie wręcz cudowne i smaczne :) 5
gosiczek821
luna
esterka22
Karolka86
robertjankopp
Smakowita