jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Wołowina po wietnamsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Duszone kotleciki wołowe w sezamowej panierce z dodatkiem cebuli, pieczarek i papryki:)

Wołowina po wietnamsku

Składniki:

Wołowina po wietnamsku

 

  • ½ kg mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 papryka świeża czerwona
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka czerwonego sosu Pesto
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • około 3 szklanki wody niegazowanej
  • 5-6 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • czosnek granulowany

 

Sposób przygotowania:

Wołowina po wietnamsku
Mięso umyć i osuszyć, a następnie obsypać z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką i ostrą, a później z obu stron obsypać ziarnami sezamu i obtoczyć w mące.
Cebulę, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, a następnie wrzucić na rozgrzaną w rondlu 1 łyżkę smalcu, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i podsmażać około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Następnie sos podlać wodą, dodać kostkę bulionową, sos pesto, sojowy i dusić pod przykryciem.
Przygotowane wcześniej mięso wrzucić na rozgrzane na patelni 2 łyżki smalcu i smażyć z obu stron, aż do zrumienienia na dużym ogniu, przewracając od czasu do czasu. Kiedy mięso się zrumieni, przełożyć je do sosu w rondlu, a pozostały po smażeniu tłuszcz podlać odrobiną wody i wlać do rondla z sosem i mięsem.
Następnie przykryć i dusić do miękkości mięsa około 45 minut, mieszając od czasu do czasu.
Po upływie czasu duszenia przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

Tagi:

mięso sosy pesto