brokone5

brokone5

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Wyborne kilki mięsne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety i klopsy: Z mielonymi jest tak jak z bigosem - ile domów, tyle przepisów.

Wyborne kilki mięsne

Składniki:

Wyborne kilki mięsne

 

  • 50 dag mielonej wieprzowiny (lub pół na pół mielonej cielęciny i wieprzowiny)
  • 10 dag startych i osączonych ziemniaków
  • 10 dag namoczonej w mleku odciśniętej bułki
  • jajko
  • starta cebula
  • roztarty ząbek czosnku
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • odrobina wody mineralnej gazowanej
  • ewentualnie odrobina mąki do obtoczenia kulek
  • 1/2 litra oliwy do smażenia

Sposób przygotowania:

Wyborne kilki mięsne
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zagnieść, dodając około 50 ml gazowanej wody mineralnej. Masę odstawić do lodówki na godzinę. Ulepić kulki (można je obtoczyć w mące) i wrzucić na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażyć około 3-4 minuty z każdej strony.

Tagi:

jajko jajka