Wykwintna przystawka z karpia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tagliatelle z filetem z karpia z czarnym kawiorem i łososiem przepis udostępniony przez Towarzystwo Promocji Ryb

Wykwintna przystawka z karpia

Składniki:

Wykwintna przystawka z karpia

 

  • Dla 4 osób:
  • 225 g makaronu tagliatelle najlepiej wstążki w 3 kolorach,
  • 1 karp,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 5 g masła,
  • 200ml białego wina (wytrawne lub pół wytrawne),
  • primemba włoska (przyprawa w paście)
  • sól, pieprz,
  • Na sos:
  • 2 łyżki masła,
  • ser camembert lub gorgonzola,
  • 225 ml śmietany kwaśnej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 50 ml białego wina,
  • świeża bazylia,
  • 150 gram wędzonego łososia do dekoracji,
  • 2 łyżeczki czarnego kawioru

Sposób przygotowania:

Wykwintna przystawka z karpia
We wrzątku z dodakiem soli gotujemy makaron ok. 6-8 minut (al dente)  następnie odcedzić. Przyrządzamy sos: w rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy drobno pokrojony ser, chwilę podsmażamy i dodajemy białe wino. Dusimy na bardzo małym ogniu mieszając aby ser się dobrze rozpuścił i dodajemy świeżo pokrojone listki bazylii i odrobinę śmietany, doprawiamy do smaku.



Karpia patroszymy, czyścimy z łusek i odcinamy głowę i płetwy oraz ogon. Płuczemy w zimnej bieżącej wodzie. Następnie kroimy rybę w dzwonki, a potem jeszcze na pół robiąc z ryby filety. Przy wycinaniu filetów już z dzwonków staramy się wyciąć wszystkie grube ości.



Następnie znowu płuczemy rybę i przyprawiamy solą pieprzem oraz smarujemy włoską primembą.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z dodatkiem masła, gdy tłuszcz mocno się już nagrzeje kładziemy na niego rybę przesmażając z każdej strony. Po przesmażeniu karpia podlewamy go stopniowo białym winem, aż będzie już gotowy do spożycia.



Gdy ryba jest już gotowa wykładamy makaron na środek  talerza (można to zrobić poprzez nawijanie makaronu na widelec przy pomocy łyżki lub wkładając makaron do specjalnych foremek i następnie przechylając je na talerz). Na makaron kładziemy gotowego już karpia starając się ułożyć go jak stożki



Liczba kawałków uzależniona jest od potrzeb gości (polecam 2 ze względu iż jest to przystawka). Całość polewamy sosem i dekorujemy na obrzeżach talerza wędzonym łososiem oraz czarnym kawiorem z dodatkiem zielonego koperku.



Pamiętajmy że jest to przystawka na gorąco więc wszystko musi być ciepłe oraz o tym by nie robić zbyt dużych porcji.