Sposób przygotowania:
Wykwintne ciasto drożdżowe z bakaliamiMąkę z cukrem, cukrem waniliowym, gałką muszkatołową, cynamonem, kardamonem, solą, skórką cytrynową i bakaliami wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę dodając żółtka. Miękkie masło utrzeć na puch i wlać ucierając ubite jajka. Powoli wlewać ciepłe mleko (masa może być letnia) i wkruszyć drożdże. Wszystko utrzeć na jednolitą masę. Wlać tę masę do mąki z przyprawami i bakaliami, dobrze wymieszać – wyrobić ciasto (można łyżką). Zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu przegnieść ciasto i powtórnie zostawić do wyrośnięcia. Przygotować formę, posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Ciasto przegnieść i włożyć do foremki. Formę z ciastem włożyć od razu do pieca i nastawić temperaturę na 50 stopni, ciasto w takiej temperaturze trzymamy w piecu ok. 15 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy ciasto ok. 1 ½ -2 godzin. Sprawdzamy pod koniec pieczenia ciasto patyczkiem. Gdy ciasto zbyt mocno ciemnieje można je przykryć papierem.
SMACZNEGO!
Ma-Gosia