misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Wykwintne ciasto drożdżowe z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Inspiracją do upieczenia tego ciasta był przepis Jane Austen na ciasto wykwintne...jest to naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne ciasto.

Wykwintne ciasto drożdżowe z bakaliami

Składniki:

Wykwintne ciasto drożdżowe z bakaliami

 

  • 450 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Szczypta kardamonu
  • Szczypta soli
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonej skórki cytrynowej
  • 225 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 25g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 875 g bakalii ( mieszanka: rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonej żurawiny, suszonych wiśni, ananasu kolorowego, papai, gruszek)

 

Sposób przygotowania:

Wykwintne ciasto drożdżowe z bakaliami


Mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, gałką muszkatołową, cynamonem, kardamonem, solą, skórką cytrynową i bakaliami wymieszać.


Białka ubić na sztywną pianę dodając żółtka. Miękkie masło utrzeć na puch i wlać ucierając ubite jajka. Powoli wlewać ciepłe mleko (masa może być letnia) i wkruszyć drożdże. Wszystko utrzeć na jednolitą masę. Wlać tę masę do mąki z przyprawami i bakaliami, dobrze wymieszać – wyrobić ciasto (można łyżką). Zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu przegnieść ciasto i powtórnie zostawić do wyrośnięcia. Przygotować formę, posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Ciasto przegnieść i włożyć do foremki. Formę z ciastem włożyć od razu do pieca i nastawić temperaturę na 50 stopni, ciasto w takiej temperaturze trzymamy w piecu ok. 15 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy ciasto ok. 1 ½ -2 godzin. Sprawdzamy pod koniec pieczenia ciasto patyczkiem. Gdy ciasto zbyt mocno ciemnieje można je przykryć papierem.


SMACZNEGO!