Sposób przygotowania:
Wyśmienity comber jagnięcy
Comber umyć, osuszyć w bibule, natrzeć solą, pieprzem i rozgniecionym wcześniej jałowcem. Tak przygotowane mięso owinąć szczelnie plastrem szynki. Włoszczyzną obrać, umyć i pokroić w niezbyt drobną kostką. Na folii aluminiowej rozłożyć comber i pokrojone warzywa. Szczelnie zwinąć folią i ponakłuwać widelcem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Miąso ułożyć na blasze i piec około godziny. Następnie wyjąć comber, delikatnie rozwinąć, szynką pokroić w kostką. Warzywa i powstały sos przetrzeć przez sito do rondelka, dodać wino i kompot, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Schłodzone masło zestrugać do sosu. Jabłko umyć, wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w plasterki. Miąso pokroić w plastry. Podawać z jabłkiem, polane sosem.