betinka83

betinka83

Kucharz
[Przepisów: 30]

Z galaretką i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Połączenie kwasnych jabłek i slodkiego kremu...

Z galaretką i jabłkami

Składniki:

Z galaretką i jabłkami

 

  • Ciasto:
  • 12 łyżek cukru
  • 12 jajek
  • 4 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 1/2 mąki pszennej
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szkl cukru
  • galaretka wiśniowa
  • galaretka agrestowa
  • Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl cukru + waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • kostka masła

Sposób przygotowania:

Z galaretką i jabłkami
Ze podanych składników na ciasto upiec 3 ciasta. Każde z innym dodatkiem tj. z kiślem i z kakao i jedno białe. Piec po 20 min w 180 stopniach C. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i zagotować. Podzielić na dwie częsci. Do jednej dodać galaretkę agrestową a do drugiej wiśniową. Ugotowac budyń. 1/4 l mleka zagotowac a w reszcie rozpuścić cukry, i mąki. Ugotować jak budyń i wystudzić. Jak masa będzie zimna to utrzeć z masłem. Przekładac warstwami (ułożenie od góry):
blat wiśniowy
masa budyniowa
jabłka wiśniowe
masa budyniowa
ciemny blat
masa budyniowa
jabłka agrestowe
masa budyniowa
jasny blat

Zakończyć polewą w esy floresy z ciemnej i białej czekolady.