Sposób przygotowania:
Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżuprzygotowanie kapusty
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku włożyć umyte liście kapusty i gotować 10 minut. Obgotowane liście schłodzić zimną wodą.
przygotowanie łódek
Boki liści zwinąć w rurkę. Końcówki nałożyć jedna na drugą na skos i podwinąć pod spód tak żeby powstała łódka.
przygotowanie pieczarek
Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki i cebulę. Całość do prawić solą, pieprzem i smażyć, aż woda odparuje.
duszenie łódek
Przygotowane łódeczki wypełnić przesmażonymi pieczarkami. W brytfannie roztopić margarynę, włożyć faszerowane łódki i smażyć przez 10 minut. Łódki podlać wodą i dusić, aż kapusta będzie miękka.
Przygotowanie kiełbasy i ryżu
Z kiełbasy odkroić końcówki i podzielić ją na sześć części i ponacinać pod skosem z obu stron. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać kiełbasę, cebulę i smażyć do zrumienienia kiełbasy. Kiełbasę wyjąć i odłożyć. Na patelnię z cebulą wsypać ryż i obsmażać tak długo, aż się zeszkli. Ryż podlać wodą, dodać sól, paprykę słodką, chili, czosnek granulowany i koncentrat pomidorowy. Co jakiś czas, dy woda wyparuje podlewać znowu, aż ryż będzie miękki.
serwowanie
Na sześciu talerzach rozłożyć ryż. Na ryżu położyć łódki z pieczarkami i kiełbasą. Do kiełbasy wbić po dwa patyki do szaszłyków, skrócone do odpowiedniej długości. Z każdego plasterka sera żółtego wykroić po dwa żagle i nabić na patyki. Smacznego!