SUPERPRZEPIS

Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżu

  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżu

Danie bardo przypadło do gustu wnukom. Kapuściane łódki wypełnione pieczarkami, podsmażoną kiełbasą i podane na pomidorowym ryżu.

Składniki:

Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżu

kapusta

pieczarki

kiełbasa

  • 1\2 kg kiełbasy podwawelskiej
  • 2 cebule
  • 100 ml oleju

ryż

  • 2 szklanki ryżu
  • 10 dkg koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • chili do smaku

dodatki

  • 6 plastrów sera żółtego
  • 12 patyków do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżu

przygotowanie kapusty

Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżu
Obgotowane liście schłodzić zimną wodą.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku włożyć umyte liście kapusty i gotować 10 minut. Obgotowane liście schłodzić zimną wodą.

przygotowanie łódek

Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżu
Boki liści zwinąć w rurkę. Końcówki nałożyć jedna na drugą na skos i podwinąć pod spód

Boki liści zwinąć w rurkę. Końcówki nałożyć jedna na drugą na skos i podwinąć pod spód tak żeby powstała łódka.

przygotowanie pieczarek

Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżu
Pieczarki oczyścić i pokroić w pół plasterki.

Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki i cebulę. Całość do prawić solą, pieprzem i smażyć, aż woda odparuje.

duszenie łódek

Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżu
W brytfannie roztopić margarynę. włożyć faszerowane łódki i smażyć przez 10 minut

Przygotowane łódeczki wypełnić przesmażonymi pieczarkami. W brytfannie roztopić margarynę, włożyć faszerowane łódki i smażyć przez 10 minut. Łódki podlać wodą i dusić, aż kapusta będzie miękka.

Przygotowanie kiełbasy i ryżu

Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżu
Z kiełbasy odkroić końcówki i podzielić ją na sześć części i ponacinać pod skosem z obu stron .

Z kiełbasy odkroić końcówki i podzielić ją na sześć części i ponacinać pod skosem z obu stron. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać kiełbasę, cebulę i smażyć do zrumienienia kiełbasy. Kiełbasę wyjąć i odłożyć. Na patelnię z cebulą wsypać ryż i obsmażać tak długo, aż się zeszkli. Ryż podlać wodą, dodać sól, paprykę słodką, chili, czosnek granulowany i koncentrat pomidorowy. Co jakiś czas, dy woda wyparuje podlewać znowu, aż ryż będzie miękki.

serwowanie

Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżu
Na talerze wyłożyć ryż , i przygotowane żaglówki .

Na sześciu talerzach rozłożyć ryż. Na ryżu położyć łódki z pieczarkami i kiełbasą. Do kiełbasy wbić po dwa patyki do szaszłyków, skrócone do odpowiedniej długości. Z każdego plasterka sera żółtego wykroić po dwa żagle i nabić na patyki. Smacznego!