sliweckaaa

sliweckaaa

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Zalewajka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zalewajka – tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd właśnie nazwa). Przepyszna :)

Zalewajka

Składniki:

Zalewajka

 

Sposób przygotowania:

Zalewajka

  • Ziemniaki kroimy na kostkę-dodajemy do garnka,zalewamy wodą, przyprawiamy solą i gotujemy(nie za długo, ponieważ pokrojone w kostkę gotują się szybciej).

  • Kroimy w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę.

  • Następnie smażymy boczek na małej ilości tłuszczu, bądź bez niego, ponieważ jak zapewne każdy wie z samego boczku wytapia się tłuszcz, ale ja daję trochę margaryny.

  • Do smażonego boczku dodajemy kiełbasę i smażymy dalej(następnie można do podsmażonego boczku i kiełbasy dodać cebulę, ale ja ją zawsze smażę osobno).

  • Do gotujących się ziemniaków dodajemy boczek, kiełbasę i cebule oraz kostkę na wędzonym boczku(ja dodaje jeszcze cebulę w kosteczce z Knorra).

  • Dodajemy zakwas z barszczu białego.

  • Gotujemy jajka na twardo.

  • Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem, liściem laurowym, 1-nym lub więcej ząbkiem/ami czosnku.

  • Dodajemy śmietanę(nie trzeba)

  • Zostawiamy zupę na kilka minut, aby wszystko dokładnie się ugotowało.

  • Ugotowane wcześniej jajka kroimy bezpośrednio na talerz lub dodajemy do zupy.