Sposób przygotowania:
Zalewajka- Ziemniaki kroimy na kostkę-dodajemy do garnka,zalewamy wodą, przyprawiamy solą i gotujemy(nie za długo, ponieważ pokrojone w kostkę gotują się szybciej).
- Kroimy w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę.
- Następnie smażymy boczek na małej ilości tłuszczu, bądź bez niego, ponieważ jak zapewne każdy wie z samego boczku wytapia się tłuszcz, ale ja daję trochę margaryny.
- Do smażonego boczku dodajemy kiełbasę i smażymy dalej(następnie można do podsmażonego boczku i kiełbasy dodać cebulę, ale ja ją zawsze smażę osobno).
- Do gotujących się ziemniaków dodajemy boczek, kiełbasę i cebule oraz kostkę na wędzonym boczku(ja dodaje jeszcze cebulę w kosteczce z Knorra).
- Dodajemy zakwas z barszczu białego.
- Gotujemy jajka na twardo.
- Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem, liściem laurowym, 1-nym lub więcej ząbkiem/ami czosnku.
- Dodajemy śmietanę(nie trzeba)
- Zostawiamy zupę na kilka minut, aby wszystko dokładnie się ugotowało.
- Ugotowane wcześniej jajka kroimy bezpośrednio na talerz lub dodajemy do zupy.