Sposób przygotowania:
Zapiekana kasza gryczana
Kaszę opłukałam pod bieżącą wodą, następnie zalałam wodą i odstawiłam na 10 minut.Mięso pokroiłam w niewielką kostkę, dodałam sól, pieprz i majeranek oraz kapkę oleju, wymieszałam i odstawiłam. Cebulę i czosnek posiekałam, pieczarki pokroiłam w plastry. Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam cebulę i czosnek, posoliłam i podsmażyłam przez 2 minuty. Dodałam kawałki kurczaka, smażyłam 3 minuty często mieszając. Podsmażone mięso z cebulą zdjęłam z patelni, na którą wlałam odrobinę oleju i włożyłam pieczarki, posoliłam i smażyłam kilka minut mieszając aż puściły trochę soku i lekko zmiękły. W tym czasie wrzuciłam z powrotem mięso, wymieszałam i dodałam kaszę, tymianek oraz połowę gorącego bulionu, wymieszałam i dusiłam 2 minuty. Po tym czasie przełożyłam całość do naczynia żaroodpornego, zalałam resztą bulionu, dodałam masło i szczelnie przykryłam folią aluminiową. Naczynie wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piekłam 30 minut. Danie podałam posypane startym serem i listkami rukoli.