Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zapiekana pierś z kurczaka z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapiekana pierś z kurczaka w serowej panierce z dodatkiem świeżej bazylii.

Zapiekana pierś z kurczaka z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekana pierś z kurczaka z serem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana pierś z kurczaka z serem
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do startego sera dodać mąkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Jajko bić do miseczki, rozbełtać. Dodać do niego mleko, posiekane listki bazylii, trochę pieprzu, soli ziołowej i czosnek granulowany, dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół tak, żeby otrzymać 4 cieńsze płaty. Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Płaty mięsa zamaczać w przyprawionym jajku i obtaczać w serowej panierce. Panierkę lekko dociskać do mięsa. Mięso w serowej panierce układać w naczyniu do zapiekania. Zapiekać w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut (aż się lekko zrumieni).
Zapiekana pierś z kurczaka z serem
Starty ser wymieszany z pszenną mąką i bułką tartą.
Zapiekana pierś z kurczaka z serem
Rozbełtane jajko wymieszane z mlekiem bazylią i przyprawami.
Zapiekana pierś z kurczaka z serem
Piersi z kurczaka przecięte tak żeby otrzymać cztery cieńsze płaty.
Zapiekana pierś z kurczaka z serem
Kawałki mięsa w panierce ułożone w naczyniu do zapiekania.