Sposób przygotowania:
Zapiekanaka "ziemniaczana delicja"
Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy w osolonym wrzątku z 3 łyżkami mleka, ząbkami czosnku i 1 listkiem laurowym ok. 15 minut aż lekko zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, kiełbasę w drobną kostkę. Szklimy na oleju. Ziemniaki odcedzamy, 2/3 mieżdżymy widelcem, resztę 1/3 kroimy w cieniutkie plasterki. Zmiażdżone lekko przestudzne ziemniaki doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cebulkę i kiełbasę. W miseczce rozkłócamy jajka ze śmietanką i mlekiem, solimy odrobinę, doprawiamy gałką, wsypujemy połowę sera. Łączymy połowę tej masy z pure ziemniaczanym (reszta zostaje na wierzch). Wykładamy do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, posypujemy tymiankiem, kukurydzą, układamy na wierzch plasterki ziemniaków i wylewamy resztę masy jajecznej na wierzch, można jeszcze dodać ser na wierzch, posypać tymiankiem i bazylią. Zapiekamy w 180 stopniach ok 40 minut (kiedy wierzch zacznie się już rumienić zakrywamy folią aluminiową, inaczej ser się mocno przypiecze).*Uwagi: - ziemniaki muszą być z gatunku nie rozsypujących się, inaczej będzie je ciężko pkroić w ładne plasterki - na dno zapiekanki dałam macę razową, zanurzyłam ją w masie jajecznej i ułożyłam na dnie naczynia - jedną warstwę, to mój mały patent zapiekankowy - łatwiej taką kroić, a kawałki zachowują kształt
tusia
zufikowo
zawsze mozna kupić taki przenośny ;-)polecam zapiekankę jest prosta i pyszna:)