zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Zapiekanaka "ziemniaczana delicja"

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jest pysznie kremowa w środku, na wierzchu zapieczone plasterki ziemniaków i sera posypane tymiankiem i bazylią. Proste ale dobrej jakości składniki to podstawa tej zapiekanki.

Zapiekanaka "ziemniaczana delicja" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanaka "ziemniaczana delicja"

 

  • 1 kg ziemniaków (wysokoskrobiowe, nie będą się rozpadać)
  • 2 wiejskie jaja
  • 200 ml śmietanki + 100 ml mleka
  • 1-2 łyżki masła
  • kawałek chudej kiełbasy (+ dałam pare plasterków chorizo)
  • 200 g sera żółtego (startego)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • pare gałązek tymianku (miałam mrożone)
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • garść gotowanej kukurydzy (może być z puszki opłukana i odsączona)
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Zapiekanaka "ziemniaczana delicja"
Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy w osolonym wrzątku z 3 łyżkami mleka, ząbkami czosnku i 1 listkiem laurowym ok. 15 minut aż lekko zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, kiełbasę w drobną kostkę. Szklimy na oleju. Ziemniaki odcedzamy, 2/3 mieżdżymy widelcem, resztę 1/3 kroimy w cieniutkie plasterki. Zmiażdżone lekko przestudzne ziemniaki doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cebulkę i kiełbasę. W miseczce rozkłócamy jajka ze śmietanką i mlekiem, solimy odrobinę, doprawiamy gałką, wsypujemy połowę sera. Łączymy połowę tej masy z pure ziemniaczanym (reszta zostaje na wierzch). Wykładamy do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, posypujemy tymiankiem, kukurydzą, układamy na wierzch plasterki ziemniaków i wylewamy resztę masy jajecznej na wierzch, można jeszcze dodać ser na wierzch, posypać tymiankiem i bazylią. Zapiekamy w 180 stopniach ok 40 minut (kiedy wierzch zacznie się już rumienić zakrywamy folią aluminiową, inaczej ser się mocno przypiecze).*Uwagi: - ziemniaki muszą być z gatunku nie rozsypujących się, inaczej będzie je ciężko pkroić w ładne plasterki - na dno zapiekanki dałam macę razową, zanurzyłam ją w masie jajecznej i ułożyłam na dnie naczynia - jedną warstwę, to mój mały patent zapiekankowy - łatwiej taką kroić, a kawałki zachowują kształt
Zapiekanaka "ziemniaczana delicja"
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i krótko studzimy
Zapiekanaka "ziemniaczana delicja"
Układamy masę ziemniaczaną a na wierzchu plasterki ziemniaków
Zapiekanaka "ziemniaczana delicja"
Między warstwy zapiekanki dajemy kukurydzę i przyprawy
Zapiekanaka "ziemniaczana delicja"
wierzch posypujemy serem i zlewamy masą jajeczną