Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Zapiekane faszerowane pomidory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosty przepis na efektowną zapiekankę z pomidorów :)

Zapiekane faszerowane pomidory

Składniki:

Zapiekane faszerowane pomidory

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane faszerowane pomidory
Pomidory myjemy, odcinamy górną część i wyjmujemy miąższ ze środka, układamy je w naczyniu żaroodpornym, a miąższ zostawiamy w miseczce.
Drobno kroimy paprykę i pieczarki, solimy, podsmażamy na oliwie. Wkładamy po trochu do każdego pomidorka, przykrywając cienką warstwą śmietany. Posypujemy mieloną papryką, ziołami. Drobno pokrojoną szynkę wkładamy do pomidorów, kropimy oliwą z oliwek. Pozostałą śmietanę mieszamy z miąższem z pomidorów, drobno posiekanym szczypiorkiem i bulionem, podlewamy nasze nafaszerowane pomidory. Z wierzchu posypujemy kukurydzą i tartym żółtym serem, a także pieprzem ziołowym. Wkładamy do piekarnika. Ja robię w 150 stopniach tak długo, aż ser się przypiecze.
Przed podaniem warto udekorować listkami świeżej bazylii.