Sposób przygotowania:
Zapiekane faszerowane pomidory
Pomidory myjemy, odcinamy górną część i wyjmujemy miąższ ze środka, układamy je w naczyniu żaroodpornym, a miąższ zostawiamy w miseczce.
Drobno kroimy paprykę i pieczarki, solimy, podsmażamy na oliwie. Wkładamy po trochu do każdego pomidorka, przykrywając cienką warstwą śmietany. Posypujemy mieloną papryką, ziołami. Drobno pokrojoną szynkę wkładamy do pomidorów, kropimy oliwą z oliwek. Pozostałą śmietanę mieszamy z miąższem z pomidorów, drobno posiekanym szczypiorkiem i bulionem, podlewamy nasze nafaszerowane pomidory. Z wierzchu posypujemy kukurydzą i tartym żółtym serem, a także pieprzem ziołowym. Wkładamy do piekarnika. Ja robię w 150 stopniach tak długo, aż ser się przypiecze.
Przed podaniem warto udekorować listkami świeżej bazylii.
Drobno kroimy paprykę i pieczarki, solimy, podsmażamy na oliwie. Wkładamy po trochu do każdego pomidorka, przykrywając cienką warstwą śmietany. Posypujemy mieloną papryką, ziołami. Drobno pokrojoną szynkę wkładamy do pomidorów, kropimy oliwą z oliwek. Pozostałą śmietanę mieszamy z miąższem z pomidorów, drobno posiekanym szczypiorkiem i bulionem, podlewamy nasze nafaszerowane pomidory. Z wierzchu posypujemy kukurydzą i tartym żółtym serem, a także pieprzem ziołowym. Wkładamy do piekarnika. Ja robię w 150 stopniach tak długo, aż ser się przypiecze.
Przed podaniem warto udekorować listkami świeżej bazylii.