Sposób przygotowania:
Zapiekane filety z dorsza
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki oczyścić, krótko opłukac pod wodą, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Mocno rozgrzać 1 łyżkę oleju, podsmażyć na nim cebulkę, czosnek i pieczarki. dodać starte ziemniaki. Całość smażyć jeszcze kilka minut, cały czas mieszać. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem oraz tymiankiem. Filety z dorsza umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Kawałki ryby przełożyć do żaroodpornrj formy, przykryć masą ziemniaczano- pieczarkową. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, zapiekać 20 minut w temp. 200 stop. C. Warzywa oczyścić, umyć. Seler i marchewki pokroić w paseczki, por w cienkie krążki. Mocno rozgrzać olej na patelni, dusić na nim jarzyny 3 minuty, oprószyć mąką, krótko smażyć. Wlać rosół i śmietanę, gotować 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. na duży podgrzany półmisek przełożyć rybę oraz jarzynkę. Gotowe danie udekorować natką pietruszki oraz plasterkami cytryny. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.