Sposób przygotowania:
Zapiekaniec ziemniaczany ze schabem
Schab dokładnie rozbijamy, każdy plaster przecinamy wzdłuż na pół. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem młotkowanym oraz nacieramy olejem rzepakowym. Odstawiamy na 30 minut. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w plasterki o grubości 4-5 mm. Cebulę obieramy, również kroimy na talarki. Na dnie niedużego naczynia do zapiekania układamy pokrojone w plasterki masło. Na sztorc kładziemy na zmianę schab, kilka plasterków ziemniaków i cebuli. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Śmietanę miksujemy dokładnie z jajkiem, imbirem i słodką papryką. Doprawiamy solą, czarnym świeżo zmielonym pieprzem i pieprzem młotkowanym. Zalewamy mięso z warzywami. Pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty.
-Natka-