magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Zapiekanka beszamelowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Gotujemy makaron, przygotowujemy sos beszamelowy, podsmażamy cebulę pokrojone wcześniej w kostkę ...

Zapiekanka beszamelowa

Składniki:

Zapiekanka beszamelowa

 

  • sos beszamelowy
  • 2 łyżki mąki i masła
  • 2szkl.ZIMNEGO mleka
  • sól,
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • makaron-najlepiej rurki ale mogą być też duże świderki albo kokardki
  • salami pieprzowe (10-15dag w plastrach) i ewentualnie kiełbasa(chuda)
  • cebula (3-4 średniej wielkości)
  • papryka świeża
  • pieczarki 10dag
  • przyprawy (sól, pieprz, zioła według uznania)
  • ser żółty (20-30dag)

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka beszamelowa
Najpierw robimy zasmażkę z mąki i masła dolewamy zimne mleko i intensywnie mieszamy aby pozbyć się grudek przyprawiamy dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki) gotujemy do zgęstnienia sosu.



Gotujemy makaron, przygotowujemy sos beszamelowy, podsmażamy cebulę pokrojone wcześniej w kostkę, paprykę pokrojoną w 3cm paseczki, pieczarki oddzielnie nie soląc, podsmażamy też wędliny i przyprawiamy dość ostro.... wraz z ziołami żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną tłuszczu, wrzucamy do niego wszystkie przestudzone składniki + sos [również ostudzony] oraz 3/4 startego sera, mieszamy wszystko bardzo dokładnie, wierzch obficie posypujemy startym serem [1/4] oraz pieprzem ziołowym aby po zapieczeniu powstała pikantna skórka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200stopni C i zapiekamy do rozpuszczenia sera.