Sposób przygotowania:
Zapiekanka beszamelowa
Najpierw robimy zasmażkę z mąki i masła dolewamy zimne mleko i intensywnie mieszamy aby pozbyć się grudek przyprawiamy dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki) gotujemy do zgęstnienia sosu.
Gotujemy makaron, przygotowujemy sos beszamelowy, podsmażamy cebulę pokrojone wcześniej w kostkę, paprykę pokrojoną w 3cm paseczki, pieczarki oddzielnie nie soląc, podsmażamy też wędliny i przyprawiamy dość ostro.... wraz z ziołami żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną tłuszczu, wrzucamy do niego wszystkie przestudzone składniki + sos [również ostudzony] oraz 3/4 startego sera, mieszamy wszystko bardzo dokładnie, wierzch obficie posypujemy startym serem [1/4] oraz pieprzem ziołowym aby po zapieczeniu powstała pikantna skórka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200stopni C i zapiekamy do rozpuszczenia sera.
Gotujemy makaron, przygotowujemy sos beszamelowy, podsmażamy cebulę pokrojone wcześniej w kostkę, paprykę pokrojoną w 3cm paseczki, pieczarki oddzielnie nie soląc, podsmażamy też wędliny i przyprawiamy dość ostro.... wraz z ziołami żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną tłuszczu, wrzucamy do niego wszystkie przestudzone składniki + sos [również ostudzony] oraz 3/4 startego sera, mieszamy wszystko bardzo dokładnie, wierzch obficie posypujemy startym serem [1/4] oraz pieprzem ziołowym aby po zapieczeniu powstała pikantna skórka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200stopni C i zapiekamy do rozpuszczenia sera.