Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zapiekanka "makaroniarz"

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kiełbasę pokrajać w plasterki, włożyć na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz,

Zapiekanka "makaroniarz"

Składniki:

Zapiekanka "makaroniarz"

 

  • 1/2 paczki makaronu kolanka
  • 300 g kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren jałowca
  • 2 jajka na twardo
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 łyżeczka mielonej ostraj papryki
  • 250 g ostrego tartego na grubej tarce sera
  • siekana zielenina
  • 1 szkl wywaru z grzybów
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka "makaroniarz"
Kiełbasę pokrajać w plasterki, włożyć na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz, smażyć 10 minut, dodając kolejno pokrajaną w krążki cebulę, koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy i w końcu grubo posiekane jajka. Jednocześnie w dużym garnku ugotować makaron. Gdy będzie prawie miękki - odcedzić, przelać zimną wodą, wymieszać z usmażoną kiełbasą i połową sera. Ułożyć w ogniotrwałym naczyniu, wysmarowanym tłuszczem i wysypanym tartą bułką, zalać wywarem z grzybów, posypać z wierzchu pozostałym serem i papryką. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (220 st) i zapiec na rumiano ok 30 minut.