Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Zapiekanka mięsna z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ziemniakami i sezonową sałatką

Zapiekanka mięsna z pomidorami

Składniki:

Zapiekanka mięsna z pomidorami

 

  • 1 kg mieszanego mielonego mięsa
  • 3 średnie pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 150 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • 15 dag tartego ostrego żółtego sera
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 2 bułki kajzerki
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki tłuszczu do wysmarowania naczynia
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka mięsna z pomidorami
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Dodać do mięsa wraz ze śmietaną, roztrzepanym jajkiem i przyprawami. Wyrobić na gładką masę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Wyłożyć masą mięsną. Obłożyć pomidorami. Posypać startym żółtym serem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 40 min.