Sposób przygotowania:
Zapiekanka na ognisko
Marchewkę oraz ziemniaki obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Boczek także podzielić na cienkie plasterki i wyłożyć nim dno żeliwnego kociołka. Czosnek obrać. Pomidory sparzyć i zdjąć skókę, przekroić każdy na 8 części. Na boczku układać kolejno warstwę ziemniaków, 2 ząbki czosnku, marchewki, kiełbasę i pomidory aż skończą się warzywa. Każdą warstwę należy osolić i posypać pieprzem,a ziemniaki posypać majerankiem. Piec nad ogniskiem ok 2 godz. Podawać z surówkami.
W wersji domowej używa się żaroodpornego naczynia i piecze również 2 godz w temp 200 st. Aby zapiekanka się nie przypaliła można podlać ją bulionem.
W wersji domowej używa się żaroodpornego naczynia i piecze również 2 godz w temp 200 st. Aby zapiekanka się nie przypaliła można podlać ją bulionem.