Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zapiekanka na ognisko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Marchewkę oraz ziemniaki obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Boczek także

Zapiekanka na ognisko

Składniki:

Zapiekanka na ognisko

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka na ognisko
Marchewkę oraz ziemniaki obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Boczek także podzielić na cienkie plasterki i wyłożyć nim dno żeliwnego kociołka. Czosnek obrać. Pomidory sparzyć i zdjąć skókę, przekroić każdy na 8 części. Na boczku układać kolejno warstwę ziemniaków, 2 ząbki czosnku, marchewki, kiełbasę i pomidory aż skończą się warzywa. Każdą warstwę należy osolić i posypać pieprzem,a  ziemniaki posypać majerankiem. Piec nad ogniskiem ok 2 godz. Podawać z surówkami.
W wersji domowej używa się żaroodpornego naczynia i piecze również 2 godz w temp 200 st. Aby zapiekanka się nie przypaliła można podlać ją bulionem.

Tagi:

kielbasa