msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zapiekanka-oszczędna Ewa.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zapiekanka powstała przy porządkowaniu lodówki i spiżarki. Nie lubię, gdy jedzenie się marnuje.

Zapiekanka-oszczędna Ewa. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka-oszczędna Ewa.

 

  • 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej
  • 1 kostka bulion z warzyw
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 8 garści makaronu np. wstążki z falbanką
  • ok.10 dag kiełbasy szynkowej lub szynki konserwowej
  • 1 płaska łyżka bazylii suszonej
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 1 garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • 3 garści płatków migdałowych
  • duża szczypta pieprzu kolorowego-świeżo zmielonego z młynka
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła prawdziwego+plasterek masła do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • bułka tarta do posypania naczynia do zapiekania

Sposób przygotowania:

Zapiekanka-oszczędna Ewa.
Kapustę opłukać,osączyć i poszatkować.Zagotować kapustę w wodzie z kostką bulionową warzywną (ilość płynu do połowy wysokości kapusty).Gotować chwilę,aż zmięknie,po czym odcedzić.
Wędlinę pokroić w kostkę.
Pomidora umyć,obrać ze skórki,przekroić na ćwiartki ,ew.wykroić twardy środek.Ćwiartki pomidora pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Na patelnię wlać olej i włożyć łyżkę masła, podgrzać do rozpuszczenia.Włożyć cebulkę i zeszklić.Dołożyć pomidora, oprószyć czosnkiem granulowanym,bazylią i lekko posolić.Dusić,aż pomidor straci smak surowizny i zacznie się rozgotowywać a sok częściowo odparuje.Dodać keczup,wymieszać.
Na suchej patelni teflonowej uprażyć płatki migdałów i pokruszone orzechy,oprószyć je pieprzem kolorowym.
Makaron ugotować na pół twardo,odcedzić
Kapustę wymieszać z wędliną,doprawić lekko solą.
Dodać makaron,wyłożyć do natłuszczonego i posypanego bułką tartą naczynia.Ugnieść dobrze łyżką.
Na wierzchu rozsmarować podsmażony pomidor.
Na wierzch rozsypać migdały z orzechami i pieprzem.
Zapiekać pod przykryciem w 175 stopniach (termoobieg) przez ok.30 minut.
Podawać jako samodzielny posiłek lub jako dodatek drugiego dania.
Zapiekanka-oszczędna Ewa.
Ugotowany makaron wymieszać z miękką kapustą i wędliną.
Zapiekanka-oszczędna Ewa.
Na suchej teflonowej patelni uprażyć migdały,orzechy z pieprzem.
Zapiekanka-oszczędna Ewa.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę makaronu z kapustą a na niej warstwę pomidorów.
Zapiekanka-oszczędna Ewa.
Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do drugiego dania.