Sposób przygotowania:
Zapiekanka-oszczędna Ewa.
Kapustę opłukać,osączyć i poszatkować.Zagotować kapustę w wodzie z kostką bulionową warzywną (ilość płynu do połowy wysokości kapusty).Gotować chwilę,aż zmięknie,po czym odcedzić.
Wędlinę pokroić w kostkę.
Pomidora umyć,obrać ze skórki,przekroić na ćwiartki ,ew.wykroić twardy środek.Ćwiartki pomidora pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Na patelnię wlać olej i włożyć łyżkę masła, podgrzać do rozpuszczenia.Włożyć cebulkę i zeszklić.Dołożyć pomidora, oprószyć czosnkiem granulowanym,bazylią i lekko posolić.Dusić,aż pomidor straci smak surowizny i zacznie się rozgotowywać a sok częściowo odparuje.Dodać keczup,wymieszać.
Na suchej patelni teflonowej uprażyć płatki migdałów i pokruszone orzechy,oprószyć je pieprzem kolorowym.
Makaron ugotować na pół twardo,odcedzić
Kapustę wymieszać z wędliną,doprawić lekko solą.
Dodać makaron,wyłożyć do natłuszczonego i posypanego bułką tartą naczynia.Ugnieść dobrze łyżką.
Na wierzchu rozsmarować podsmażony pomidor.
Na wierzch rozsypać migdały z orzechami i pieprzem.
Zapiekać pod przykryciem w 175 stopniach (termoobieg) przez ok.30 minut.
Podawać jako samodzielny posiłek lub jako dodatek drugiego dania.
Wędlinę pokroić w kostkę.
Pomidora umyć,obrać ze skórki,przekroić na ćwiartki ,ew.wykroić twardy środek.Ćwiartki pomidora pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Na patelnię wlać olej i włożyć łyżkę masła, podgrzać do rozpuszczenia.Włożyć cebulkę i zeszklić.Dołożyć pomidora, oprószyć czosnkiem granulowanym,bazylią i lekko posolić.Dusić,aż pomidor straci smak surowizny i zacznie się rozgotowywać a sok częściowo odparuje.Dodać keczup,wymieszać.
Na suchej patelni teflonowej uprażyć płatki migdałów i pokruszone orzechy,oprószyć je pieprzem kolorowym.
Makaron ugotować na pół twardo,odcedzić
Kapustę wymieszać z wędliną,doprawić lekko solą.
Dodać makaron,wyłożyć do natłuszczonego i posypanego bułką tartą naczynia.Ugnieść dobrze łyżką.
Na wierzchu rozsmarować podsmażony pomidor.
Na wierzch rozsypać migdały z orzechami i pieprzem.
Zapiekać pod przykryciem w 175 stopniach (termoobieg) przez ok.30 minut.
Podawać jako samodzielny posiłek lub jako dodatek drugiego dania.
Sarenka
madi356
Natala1210