Sposób przygotowania:
Zapiekanka prowansalska
Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie, a następnie ostudzić i pokroić w cienkie plastry.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju, a potem dodać cebulę, przyprawić szczyptą soli i pieprzu i zeszklić.
Ziemniaki, boczek i cebulę połączyć, przyprawić dobrze ziołami prowansalskimi oraz dodać rozgnieciony czosnek, a następnie wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej.
Jajka rozmącić ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem,ziołami prowansalskimi i tak przygotowanym sosem zalać składniki w formie. Zapiekać pod przykryciem około 40 minut w temperaturze 180°C, a po ukończeniu czasu pieczenia zapiekankę posypać startym na tarce z małymi oczkami serem żółtym i zapiekać bez przykrycia do rozpuszczenia sera.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju, a potem dodać cebulę, przyprawić szczyptą soli i pieprzu i zeszklić.
Ziemniaki, boczek i cebulę połączyć, przyprawić dobrze ziołami prowansalskimi oraz dodać rozgnieciony czosnek, a następnie wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej.
Jajka rozmącić ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem,ziołami prowansalskimi i tak przygotowanym sosem zalać składniki w formie. Zapiekać pod przykryciem około 40 minut w temperaturze 180°C, a po ukończeniu czasu pieczenia zapiekankę posypać startym na tarce z małymi oczkami serem żółtym i zapiekać bez przykrycia do rozpuszczenia sera.
dreadwomen
Babciagramolka