Sposób przygotowania:
Zapiekanka rybna z kalafioremTo danie powstało z tego co zostało z poprzedniego obiadu, rybę miałam usmażoną, warzywka ugotowane, o garści szpinaku po prostu zapomniałam, proporcje warzyw w zapiekance mogą być różne - ważna jest idea. Filety rybne umyć, osuszyć, obsypać vegetą natur i mąką. Usmażyć na oleju, wystudzić. Koperek, natkę, cebulkę, czosnek i szpinak drobno posiekać. Wrzucić do salaterki, wymieszać z solą, pieprzem, łyżką oliwy (może być więcej) i octem balsamicznym. Dno formy natłuścić 1 łyżką oleju, pokroić ziemniaki na plasterki, wyłożyć połowę na spodnią warstwę. Posypać przygotowaną w miseczce warstwą zieleniny, kalafiora pokroić na cząstki, wyłożyć wartstwę i posypać zieleniną, wyłożyć fasolkę, rybę pokrojoną w kawałki, posypać zieleniną na koniec. Makrelę ostrożnie przekroić na pół, wyjąć kręgosłup, oddzielić mięso od ości, lekko rozdrobnić. Zrobić sos beszamelowy - rozgrzać na patelni masło, dodać mąkę ciągle mieszając stopniowo dodawać mleko, przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową. Na koniec wrzucić do sosu drobne cząstki wędzonej makreli. Jeśli sos jest za gęsty dodać więcej mleka. Wyłożyć sos na zapiekankę i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut (aż sos się zrumieni). Smacznego.