Sposób przygotowania:
Zapiekanka ryżowa ala kebab
Ryż zalać 3szklankami wody dodać kostkę rosołowa i ugotować ale nie rozgotować! wyłożyć na sito i przelać zimną wodą. na patelni rozgrzać olej,zeszklić cebulkę,dołożyć boczek,z mięsa mielonego utoczyć malutkie kuleczki i dodać na patelnię. Jak mięsko zjaśnieje dołożyć pieczarki i paprykę(kostka) rozmieszać przecier i pastę paprykową z połową szklanki wody i wlać na patelnię dołożyć sos sojowy i przyprawę gyros oraz świeżą bazylię ale niekoniecznie . Chwilę poddusić dolewając trochę wody aby wyglądało to jak w sosie. Ryż wymieszać z resztą składników z patelni,przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać startym żółtym serem i zapiec do momentu rozpuszczenia sera. Gotowe! Mój mąż zajada zapiekankę polaną keczupem ale to już kwestia gustu...
pusieczek2@wp.pl