castilla

castilla

Kucharz
[Przepisów: 10]

zapiekanka ryżowo ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

za tą zapiekanką mój mąż przepada. jest sycąca i bardzo smaczna :)

zapiekanka ryżowo ziemniaczana

Składniki:

zapiekanka ryżowo ziemniaczana

 

  • szklanka ryżu
  • 6-7 średniej wielkości ziemniaków
  • jedna podwójna pierś kurczaka
  • 2 cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2-3 papryki czerwone
  • 2 żółtka (surowe)
  • kukurydza w puszce (opcjonalnie 1/2 puszki)
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka curry
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia, tymianek, sól, pieprz, Vegeta
  • olej
  • 2 garście startego żółtego sera
  • sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

zapiekanka ryżowo ziemniaczana
ziemniaki obrać i wrzucić do osolonego wrzątku; gotować aż będą miękkawe ale nie ugotowane do końca; odcedzić, ostudzić; mięso obrać, umyć i osuszyć, pokroić w kostkę; 2 łyżki oleju lub oliwy połączyć z sosem sojowym, przeciśniętym przez praske czosnkiem, pieprzem, curry, szczyptą tymianku, bazylii i solą; zalać marynatą mięso i odstawić do lodówki na minimum godzinę poczym smażyć do miękkości na średnim ogniu; ryż podsmażyć na patelni z masłem, wrzucić do wrzątku z Vegetą i gotować aż będzie miękki, ostudzić; pieczarki i cebule obrać, pokroić w kostkę i przesmazyć na maśle; papryki umyć, wydrążyć gniazda i pokroić w niezbyt duże paseczki i połączyć z podsmazonymi pieczarkami i cebulą; (wrzuć odsączoną kukurydzę) ostudzone ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do ryżu, wymieszać, dodać 2 żółtka i jeszcze raz dokładnie wymieszać. ryż z ziemniakami przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na to położyć pieczarki z cebulą, papryką i ewentualnie kukurydzą, przykryć warstwą podsmażonych piersi i zalać sosem pomidorowym; wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i zapiekać ok 20 minut. pod koniec posypać żółtym serem i zapiec jeszcze 5-10 minut aż ser się roztopi i zacznie brązowieć. do marynaty można dodać trochę soku z cytryny lub piwa. Smacznego! :)