Sposób przygotowania:
zapiekanka ryżowo ziemniaczana
ziemniaki obrać i wrzucić do osolonego wrzątku; gotować aż będą miękkawe ale nie ugotowane do końca; odcedzić, ostudzić; mięso obrać, umyć i osuszyć, pokroić w kostkę; 2 łyżki oleju lub oliwy połączyć z sosem sojowym, przeciśniętym przez praske czosnkiem, pieprzem, curry, szczyptą tymianku, bazylii i solą; zalać marynatą mięso i odstawić do lodówki na minimum godzinę poczym smażyć do miękkości na średnim ogniu; ryż podsmażyć na patelni z masłem, wrzucić do wrzątku z Vegetą i gotować aż będzie miękki, ostudzić; pieczarki i cebule obrać, pokroić w kostkę i przesmazyć na maśle; papryki umyć, wydrążyć gniazda i pokroić w niezbyt duże paseczki i połączyć z podsmazonymi pieczarkami i cebulą; (wrzuć odsączoną kukurydzę) ostudzone ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do ryżu, wymieszać, dodać 2 żółtka i jeszcze raz dokładnie wymieszać. ryż z ziemniakami przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na to położyć pieczarki z cebulą, papryką i ewentualnie kukurydzą, przykryć warstwą podsmażonych piersi i zalać sosem pomidorowym; wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i zapiekać ok 20 minut. pod koniec posypać żółtym serem i zapiec jeszcze 5-10 minut aż ser się roztopi i zacznie brązowieć. do marynaty można dodać trochę soku z cytryny lub piwa. Smacznego! :)