Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zapiekanka starokawalerska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, groszek odcedzić z zalewy, parówki

Zapiekanka starokawalerska

Składniki:

Zapiekanka starokawalerska

 

  • 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 25 dag parówek (mogą być drobiowe lub sojowe)
  • 1 puszka groszku lub kukurydzy w zalewie
  • 1/2 szkl gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 15 dag tartego sera (najlepiej oscypka)
  • margaryna
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka starokawalerska
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, groszek odcedzić z zalewy, parówki pokroić w plasterki. W natłuszczonej formie do zapiekania układać warstwami: ziemniaki, parówki i groszek. Śmietanę ubić z jajkiem, doprawić do smaku, dodać ser. Zalać zapiekankę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min - do chwili gdy pokryje się apetyczną złocistą skorupką.