beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Zapiekanka warzywno-ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Zapiekanka warzywno-ryżowa

Składniki:

Zapiekanka warzywno-ryżowa

 

  • pół kilo różnych warzyw,
  • 30 dag kiełbasy zwyczajnej,
  • 3  łyżki masła,
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • 10 dag ostrego sera żółtego,
  • tłuszcz do smarowania,
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Zapiekanka warzywno-ryżowa
Ryż ugotować w  dwóch szklankach wody, dodać nieco masła. Warzywa umyć, obrać i  pokrajać w  kostkę, następnie poddusić na pozostałym maśle w  małej ilości wody, dodając pokrajaną w  kostkę kiełbasę. Poczekać aż warzywa zmiękną, zmieszać z  ryżem, doprawić solą i  pieprzem. Tak gotową masę umieścić w  naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, zalać śmietaną i  posypać startym serem. Zapiec w  gorącym piekarniku.

Tagi:

sery ser kielbasa