szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Zapiekanka wielowarzywna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wielowarzywna zapiekanka to zdrowe i sycące danie. A w środku brokuły, ziemniaki, cukinia, pomidory i pieczarki.

Zapiekanka wielowarzywna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka wielowarzywna

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka wielowarzywna
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy ok 15 minut po czym odcedzamy i mieszamy z przyprawą do ziemniaków. Brokuła dzielimy na różyczki i obgotowujemy we wrzątku 5 minut. Pieczarki kroimy na ćwiartki i obgotowujemy we wrzątku 5 minut. Na patelni podsmażamy obie cebule wcześniej pokrojone, dodajemy do nich pomidory z puszki i pokrojoną cukinię. Całość doprawiamy solą i pieprzem i pomidorami w płatkach. Przekładamy z patelni do naczyń żaroodpornych. Na masie pomidorowej układamy brokuła i pieczarki. Całość posypujemy delikatnie solą i pieprzem, a na wierzchu układamy plasterki ziemniaków. Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Po tym czasie całość polewamy jajkami wymieszanymi ze smietaną i pieczemy kolejne 10 minut. Posypujemy natką pietruszki.
Zapiekanka wielowarzywna
Pieczarki kroimy na ćwiartki lub połówki a ziemniaki na palsterki
Zapiekanka wielowarzywna
Obie cebule obieramy i kroimy na drobne części
Zapiekanka wielowarzywna
Na sosie pomidorowym układamy pieczarki i brokuła
Zapiekanka wielowarzywna
Na wierzchu układamy obgotowane ziemniaki