przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na koniec sezonu cukiniowego polecam zrobić tę pyszną zapiekankę

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
Do wykonania tej potrawy zainspirował mnie przepis z bloga Oli Cruz- 2 smaki. Wam również serdecznie go polecam. Na patelni podsmażamy mięso mielone.Solimy lekko. dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.Po chwili dodajemy pokrojone:cebulę i pomidory. Możemy lekko podlać wodą i dusimy 15-20 minut. Pod koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy beszamel. Masło z mąką smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, najlepiej świeżo startą. Gotujemy na małym ogniu, mieszając trzepaczką do ubijania piany, aż zgęstnieje nieco. Cukinie (takie średniej wielkości) myjemy i kroimy nieobrane na plastry.Plasterki powinny mieć około 2 centymetrów grubości. Układamy plastry w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Na tak ułożoną cukinię układamy sos pomidorowy, możemy posypać świeżą bazylią. Następnie układamy pokrojoną na plastry mozarellę, polewamy wszystko beszamelem.Pieczemy naszą zapiekankę około 40 minut w temperaturze180 stopni.
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
W pierwszej kolejności przygotowujemy sos mięsno-pomidorowy.
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
Cukinię kroimy na plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
Cukinię pole2wamy sosem pomidorowym.Możemy też posypać świeżą posiekaną bazylią
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
Kolejna warstwa to ser mozarelle i sos beszamelowy.