Sposób przygotowania:
Zapiekanka z fusilli corti
Makaron ugotować, odlać i zostawić do ostygnięcia. W międzyczasie na patelni zeszklić cebulkę, którą następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tym samym oleju podsmażyć pokrojone w kostkę piersi kurczaka, które należy posypać przyprawą Kebab-Gyros i dokładnie zamieszać. W trakcie podsmażania odlać tłuszcz. Podsmażone mięso wymieszać w salaterce z pieczarkami i ogórkiem, następnie znajdującą się w naczyniu żaroodpornym cebulkę posypać słodką papryką w proszku. Po czym mieszankę mięsną umieścić w naczyniu żaroodpornym i również posypać słodką papryczką. Odstawić na około godzinę, by smaki się "przeżarły". W tym czasie przygotować sos: śmietanę dokładnie wymieszać z mlekiem i przecierem pomidorowym dodając sól, pieprz, bazylię, czosnek granulowany. Sos rozprowadzić na przygotowanej wcześniej 'zapiekance'. Posypać przyprawą Gyros-Kebab. Do rozgrzanego piekarnika [170 stopni] wkładamy naczynie żaroodporne, na około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy zapiekankę serem. Można to zrobić przed wrzuceniem zapiekanki do piekarnika, ale ja nie lubię mocno zapieczonego sera. (Osobiście posypuję całość po wyjęciu z piekarnika a później każdy dodaje sobie więcej sera według uznania, zazwyczaj duuużo tego u nas idzie ;-))
Saja