Sposób przygotowania:
zapiekanka z kalafiora troszkę inaczej
Kalafior ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. W czasie jego gotowania sparz pomidory, następnie obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Posiekaną cebulę zeszklij na patelni na oliwie. W trakcie podsmażania cebuli wrzuc do niej czosnek,a gdy już będzie zeszklona, wrzuc pomidory. Całośc smaż ok.5 minut. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne i wyłóż na nie gęsto kalafior, następnie polej to pomidorkami i starkuj na wszystko ser. Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut(pod przykryciem, temperatura:160-180).Po 15 minutach wyjmij i gęsto rozłóż na całośc plasterki salami. Wszystko posyp parmezanem i wstaw ponownie do piekarnika. Gdy zacznie się wydobywac ze środka zapach salami, a parmezan się rozpuści i przyrumieni delikatnie- zapiekanka jest gotowa. Smacznego:) Jeszcze jedno, dobrze smakuje z czerwonym winem wytrawnym,ewentualnie półwytrawnym:)
msewka
mamqa
Pyza
jamajka222
A.B.
teresa.rembiesa
kinga
Natala1210