Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kaszą jęczmienną
Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo. Ochłodzić, obrać i pokroić na plastry. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Boczek należy pokroić w słupki i podsmażyć na patelni. Pieczarki opłukać pod bieżącą wodą , pokroić w plasteki i dusić na drugiej patelni, pod koniec dodać obraną i pokrojoną czerwoną cebulę i poddusić do momentu, aż cebula zmiękknie. Ziemniaki podzielić na 2 równe części. Jedną część ułożyc w naczyni żaroodpornym na dnie, na to dać podsmażony boczek, pieczarki z cebulką, następnie drugą warstwę ziemniaków. Zalać połową sosu. Sos należy przygotować ze śmietany, tymianku, przyprawy do ziemniaków i jajek - wszystkie te składniki razem dobrze wymieszać. Drugą połowę sosu wymieszać z kaszą i cebulką suszoną i wyłożyc jako następna warstwa zapiekanki.Włożyć zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekać przez 30 minut, po tym czasie wyciągnąć dodać na wierzch ser żółty, dalej zapiekać przez ok. 10-15 minut.