Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kaszy gryczanej.
W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Dodajemy do niej odrobinę soli, masło i kaszę. Mieszamy, aż wszystko ponownie zacznie się gotować. Przykrywamy wtedy garnek pokrywkąi gotujemy na maleńkim ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Cebulę i pory kroimy w plasterki. Następnie musimy je zeszklić na patelni-na margarynie. Osobno podsmażamy obrane i pokrojone pieczarki. Kaszę mieszamy z pokruszonym białym serem, usmażonymi warzywami i pieczarkami oraz pieprzem. Pieprzu sypiemy dość dużo, powinien on być w daniu wyraźnie wyczuwalny. Wkładamy wymieszane składniki do natłuszczonej blaszki i zapiekamy danie w piekarniku nagrzanym do 250 stopni około 30 minut. Wyjmujemy danie z piekarnika. Polewamy je roztrzepaną śmietaną , po czym zapiekamy jeszcze 10 minut. Zajadamy gorące, posypane natka pietruszki.