Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zamiast sera twarogowego można dodać serek homogenizowany ale bez dodatku śmietany.

Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera.

Składniki:

Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera.

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera.
Kaszę gryczaną ugotować na półmiękko w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, ostudzić. Słoninę wraz z boczkiem pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie wsypać ugotowaną kaszę, wbić 2 jajka, dodać szczypiorek, przyprawę maggi i wymieszać. Ser twarogowy razem z ugotowanymi ziemniakami przecisnąć przez praskę, połączyć ze śmietaną, dodać jajko, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Połowę kaszy włożyć do naczynia żaroodpornego, na kaszę wyłożyć połowę sera i zapiec w piekarniku przez 15 minut w temp 180 stopni. Po kwadransie wyjąć z piekarnika, wyłożyć pozostałą kaszę i resztę sera. Wstawić do piekarnika. Zapiekać przez 10 minut w temp 190 stopni.