Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kaszy perłowej z grzybami
Wodę z dodatkiem masła zagotować. Wrzucić do niej kaszę i mieszając zagotować. Zostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż zgęstnieje, a potem wstawić do piekarnika. Grzyby oczyścić i pokroić w talarki, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, dodać grzyby, dodać trochę wody, lekko poddusić, stale mieszając, aż grzyby zmiękną. Następnie posolić i dodać trochę pieprzu. Połowę ugotowanej kaszy wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką, na to położyć warstwę grzybów i znów kaszę. Zmieszać śmietanę z jajkiem i solą, polać z wierzchu, na koniec posypać tartym serem i wstawić do piekarnika i zapiec. Zapiekanka jest gotowa, gdy ser się rozpuści i zarumieni.