Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kiszoną kapustą i twarogiem
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Dodajemy śmietanę, jajka, przyprawiamy i mieszamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w talarki i smażymy na oleju. Cebulę bieramy, kroimy w krążki i szklimy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę i smażymy. Kapustę kisozną odciskamy, drobno siekamy, doprawiamy. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami połowę ziemniaków, ryżu, kapusty, papryki, cebuli i całą kiełbasę. Następnie wkładamy pozostały ryż, kapustę, paprykę, cebulę oraz ziemniaki. Twaróg kruszymy i posypujemy nim zapiekankę. Pieczemy pod przykryciem przez około 35 minut w temperaturze 200 stopni.