Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Po co lepić kluski, poco wałkować kopytka jak można masę ziemniaczaną ubić w tortownicy i zrobić zapiekankę.

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy czosnek przegnieciony przez praskę oraz resztę składników do ciasta. Wyrabiamy jednolitą masę. Tortownicę 23 - 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej masę ziemniaczaną i dokładnie ubijamy na całej powierzchni. Paski boczku przecinamy na pół i układamy na wierzchu. Wkładamy do piekarnika na dolną półkę, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy aż się boczek zarumieni. Kiełbasę wyjmujemy z osłonek, na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Z masy mięsnej formujemy klopsiki i opiekamy na patelni. Do niewielkiego garnka wlewamy przecier i podgrzewamy. Do gorącej masy pomidorowej przekładamy opieczone klopsiki, przegnieciony czosnek i dalej wolno dusimy aby były dobrze ugotowane. Z patelni zlewamy powstały tłuszcz, a resztki przypieczonego spodu zalewamy wodą i jak odmoknie wlewamy do pomidorów. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku i zagęszczamy wiórkami. Odstawiamy na bok, aby tak sobie postało z 10 min. Podajemy z zapiekanką, posypane świeżą bazylią.
Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami
Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy resztę składników.
Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami
Wykładamy do tortownicy, a na wierzchu układamy boczek.
Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami
Klopsiki obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami
Wiórki kokosowe świetnie współgrają z pomidorami, a dodatkowo zagęszczają sos.