Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy czosnek przegnieciony przez praskę oraz resztę składników do ciasta. Wyrabiamy jednolitą masę. Tortownicę 23 - 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej masę ziemniaczaną i dokładnie ubijamy na całej powierzchni. Paski boczku przecinamy na pół i układamy na wierzchu. Wkładamy do piekarnika na dolną półkę, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy aż się boczek zarumieni. Kiełbasę wyjmujemy z osłonek, na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Z masy mięsnej formujemy klopsiki i opiekamy na patelni. Do niewielkiego garnka wlewamy przecier i podgrzewamy. Do gorącej masy pomidorowej przekładamy opieczone klopsiki, przegnieciony czosnek i dalej wolno dusimy aby były dobrze ugotowane. Z patelni zlewamy powstały tłuszcz, a resztki przypieczonego spodu zalewamy wodą i jak odmoknie wlewamy do pomidorów. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku i zagęszczamy wiórkami. Odstawiamy na bok, aby tak sobie postało z 10 min. Podajemy z zapiekanką, posypane świeżą bazylią.