Sposób przygotowania:
Zapiekanka z łososiem i bakłażanem
Na patelni rozpuściłam łyżeczkę masła, dodałam ser pleśniowy oraz śmietankę i gotowałam do rozpuszczenia sera. Następnie dodałam zmiażdżony czosnek i sporą ilość pieprzu i podgrzewałam jeszcze 2 minuty po czym zestawiłam z palnika. Łososia pokroiłam w paski i ułożyłam w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Oczyszczone pieczarki pokroiłam na ćwiartki, paprykę w paseczki i rozrzuciłam na łososia. Następnie rozłożyłam warstwami bakłażana i pomidora, które wcześniej pokroiłam w pół centymetrowe plastry. Całość polałam sosem serowo-śmietankowym, doprawiłam solą i pieprzem i posypałam żółtym serem. Zapiekankę wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut.