Sposób przygotowania:
Zapiekanka z makaronu i grzybów
Grzyby przebrać, oczyścić, umyć i dokładnie osaczyć, a następnie pokrajać drobno, włożyć do rondla, dodać 1/2 łyżki smalcu i odrobinę wody. Dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu i w miarę potrzeby podlewając wodą. Obraną i opłukaną cebulę drobno pokrajać i zrumienić na pozostałym smalcu. Makaron ugotować, wrzucając do osolonego wrzątku, odcedzić i przepłukać ciepłą wodą. Wymieszać w misce z jajami lekko roztrzepanymi z mlekiem, tartym serem, grzybami i cebulą; przyprawić solą i pieprzem. Szeroki rondel lub prodiż wysmarować masłem i posypać tartą bułką, wyłożyć makaron i wyrównać powierzchnię. Zapiec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Po zrumienieniu okrajać boki, wyłożyć zapiekankę na półmisek, posypać posiekaną nacią pietruszki. Podawać z dodatkiem sosu pomidorowego lub śmietanowego, jako drugie danie obiadowe lub na kolację zawsze z dodatkiem surówek z warzyw.
Leszek S. z Białegostoku
Leszek S. z Białegostoku